Co jada się we Włoszech?

Do jednych z najbardziej rozpoznawalnych potraw włoskich z pewnością można zaliczyć spaghetti, pizzę oraz ravioli. Są to potrawy znane i lubiane na całym świecie. Włoska kuchnia oferuje jednak większe bogactwo smaku.

Włosi używają bowiem rozmaitych przypraw, które podkreślają smak danej potrawy. Jednym z podstawowych składników wielu włoskich dań są sery. W wielu z nich znajdziemy takie specjały, jak gorgonzola, mozarella czy parmezan.

Nie sposób nie wspomnieć o znanym, włoskim deserze, jakim jest tiramisu. We Włoszech tiramisu seruje się wraz z filiżanką mocnego espresso. Warto pamiętać, że kuchnia włoska obfituje także w owoce morza.

Mogą one stanowić pojedyncze danie, częściej jednak wchodzą w skład danej potrawy. Bardzo popularne są także włoskie alkohole. Do najbardziej rozpoznawalnych zalicza się chociażby martini.

Włosi są również niezwykle dumni ze swojego czerwonego wina, które znane jest pod nazwą Campari. W niektórych regionach niezwykle popularny jest także Grappa.