Jak rozpoznać restaurację, w której dobrze zjemy?

www.gpwnagpw.pl

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się skorzystać z oferty jedzenia na mieście lub zamawiania dostawy do domu. Powodów jest niezliczenie wiele, a najważniejszym jest z pewnością brak czasu na przygotowywanie ulubionych potraw samodzielnie. Częste kupowanie w restauracji wiąże się jednak z dość sporym wydatkiem.

Dobrze byłoby więc posiadać wiedzę, która pozwoli na rozpoznanie lokalu gastronomicznego wartego uwagi i pieniędzy. Należy pamiętać, że wygląd i pierwsze wrażenie to nie wszystko, choć dla większości jest to wyznacznik. Niektóre restauracje mogą wyglądać na najdroższe, najczystsze, w których pracują wybitni kucharze.

Niestety, okazuje się, że to najczęstszy zabieg marketingowy, a w szczególności psychologiczny, oddziałujący na potencjalnego gościa! Na jakie kwestie warto zwrócić uwagę, aby zjeść smacznie, zdrowo i nie żałować podjętej decyzji:

  • Najważniejszym wyznacznikiem porządnej restauracji jest zapach, jaki unosi się zaraz po wejściu w jej progi. Istnieje zasada, że zapach spalonego oleju to zawsze zły znak. Zamiast tego, warto udać się w miejsce w którym pachnie kwiatami, świeżymi przyprawami, czy drewnem z kominka;
  • Obsługa kelnerska to bardzo ważny aspekt, który wyznacza jakość restauracji.

    W tych, które są bardzo rozwinięte, zazwyczaj spotyka się menagera sali. Nie oznacza to jednak, że pozostałe miejsca są beznadziejne. Bowiem wszystko zależy od profesjonalizmu obsługujących osób.

    W momencie, gdy kelner zajmuje się płaszczem gościa, wskazuje mu miejsce i podaje w pierwszej kolejności coś do picia – można być pewnym, że miejsce zasługuje chociażby na zainteresowanie;

  • Dobra restauracja zawsze jest po brzegi wypełniona gośćmi.

.